Teljesen véletlenül botlottam bele ebbe a témába, ami már napok óta foglalkoztat, és nem hagy nyugodni. Persze tudom, hogy véletlenek nincsenek is ...
Szóval rábukkantam egy cikkre, mely kifejtette, hogy már egyetlen korty vörösbor fogyasztás után is jelentkezhetnek a hisztamin intoleranciára jellemző tünetek, legfőképpen az arcpír, kiütések, rosszullét.
Mire a cikk végére értem, már majdnem biztos voltam abban, hogy ez engem is érint, úgyhogy tovább kutakodtam.
Nyomozásom során rájöttem az alábbiakra:
1.) - jobb, ha egyenlőre nem megyek orvoshoz a dologgal, hanem diétával és a szokásos módszereimmel kezelem magam
Indokok:
A házipatika.com oldalán olvasható, hogy "Kiderítésére csak szigorú, négyhetes hisztamin-mentes diétával van mód." (Ha ez így van, akkor ehhez nem kell orvos...)
Nagyon jó cikket olvastam az etel-intolerancia.hu oldalon is Bor és kolbász intolerancia címmel. Itt rögtön kiderül, hogy megvizsgáltathatom magam , hogy valóban intoleráns vagyok-e a hisztaminra. Az egyik vizsgálat 25.000,- (gyorsteszt) a bővebb vizsgálat 49.000,- forintba kerül, de akciósan, csak most.
Úgy döntöttem, hogy ezt most inkább nem kérem.
Több fórumon is olvastam, hogy a hasonló tünetekkel bajlódó sorstársaim végigcsináltak mindenféle tesztet, vizsgálatot, és sok esetben nem mutatott ki semmit sem a vizsgálat.
2.) - Továbbadom az én tapasztalataimat, hátha ezzel más , hasonló cipőben járó betegnek is segítséget nyújthatok.
A legelső élményem, amit erre visszavezethetek, több mint 20 évvel ezelőtt történt, éppen Karácsony napján. Mivel még nem voltam jártas a sütés-főzés tudományában, nagyon büszke voltam arra, hogy egy igazán csodás ünnepi vacsit tudtam produkálni a kis családomnak. Leves, sörrel locsolt sült csirke, sütik, stb - épp remek alkalom egy pohár jó minőségű vörösbor elfogyasztásához ebben a meghitt légkörben. Csakhogy az első korty vörösbor után olyan hirtelen tört rám a rosszullét, hogy soha többet nem kóstoltam vörösbort. Úgy éreztem, hogy meggyullad a fejem - elviselhetetlen forróság érzet, bőrpír, gyengeség, pánikroham.
Úgy gondoltam, hogy csakis a vörösbor lehet a ludas, hiszen másra még soha nem reagáltam így. Később rájöttem, hogy az összes alkoholtartalmú italra hasonló tüneteim lesznek - talán kicsit enyhébbek, de nem sokkal.
Úgy gondoltam - biztos allergiás vagyok az alkoholra - bár ezt senki sem hitte el , amikor társaságban, eseményeken erre hivatkozva utasítottam vissza az italokat.
Néhány hónapja viszont olyan iszonyatos hasgörcsök támadnak, amik rendszerint hasmarssal végződnek - hogy majd elájulok. Kénytelen voltam jobban odafigyelni magamra, hogy vajon mit eszek, amire így reagálok? Kiderült, hogy a SAJT a hibás. Mindegy, hogy milyen, a salátában található görög fetasajt hozta ki először, de később már bármilyen sajtot ettem, ugyanezek a tünetek törtek rám. Azt hittem egészen mostanáig, hogy tej intoleranciám lehet.
Azt is észrevettem, hogy amikor csokoládét eszem, újabban kiütések lesznek rajtam. Oké, gondoltam, más is van ezzel így, nem egyszer hallottam, hogy a sok csokifogyasztás a fiataloknál akár pattanásos bőrt is eredményezhet.
Viszont mostanában már akkor is lesznek rajtam kiütések, amikor nem eszem csokit? De akkor mi okozza?
Ki gondolta volna, hogy a sajt, a bor és a csokoládé összefüggésben áll, és ugyanaz az enzim okozza az összes kínomat?
Rájöttem, hogy mindez igenis összefügg, és valószínűleg a különböző fajtájú magas hisztamintartalmú ételekre számomra meglepő módon különböző képpen reagálok. És vannak olyan magas hisztamintartalmú ételek, amikre (még?) nem reagálok sehogyan sem. Vajon előfordulhat, hogy a későbbiekben ez változni fog?
3.) - Összegyűjtök minden hasznosnak tűnő infót a hisztamin intolerancia ügyben, és kibogozom a nekem használhatóakat.
Ugyanis ahogy olvasom, szinte mindenkinek mások a tünetei, másra érzékeny, máshogy kezeli a témát - minden eset különböző, nem általánosítható - de mégis egy kicsit hasonló is.
Az interneten szörfözve több száz cikk elolvasása után rájöttem, hogy szinte mindegyik cikk ugyanarról szól, plusz információval nem, vagy alig szolgálnak, mintha csak az alapcikk lenne átfogalmazva. (Bocs, ha nem így van.)
Úgyhogy én nem fogok arról írni, hogy mi a hisztamin, és mik a tünetek, és a diaminoxiáz működéséről sem szeretnék. Erről van itt egy összefoglaló cikk, ebben nagyjából minden benne van, amit a neten olvasható cikkekben is megtaláltam:
Hisztaminhorror - www.informed.hu
Nem találtam viszont sehol sem normális hisztamin táblázatot, ahol konkrétan láthatom számosítva a hisztamin tartalmát az ételeknek, mindenhol csak egy laza felsorolást olvashatok, hogy miben van sok hisztamin, és miben kevesebb.
Nem találtam magyar nyelven konkrét hisztamin mentes diétát sem.
Bár lehet, hogy ezek más hisztamin érzékeny embereket nem érdekelnek, és megelégszenek az általános felvilágosítással, de én - mint mindennek- szeretek alaposan utánajárni, és a lehetőségekhez mérten megtalálni azokat a gyógymódokat, melyeket a Természet nyújt nekünk.
Akkor tehát kezdjük az ételek hisztamin tartalmával.
HISZTAMIN TÁBLÁZATOK
Ez a táblázat a SAJTOK hisztamin tartalmát részletezi. Sajnos nem magyar nyelvű, de azért nagyjából érthető, hiszen a mozzarellát, és az edámit például minden nyelven hasonlóan írják :)
HISZTAMIN DIÉTA:
BOBVOS ANETT dietetikus (Pándy Kálmán Kórház, Gyula) hisztamin diétája :
1. nap
Reggeli: Tea, Liga margarin, Fejes saláta levél, Korpás kifli
Ebéd: Zöldséges burgonyaleves, Tökfőzelék (tejmentes), Pulykasült
Vacsora: Tea, Szendvicssonka, Sárgarépa karikák, Korpás kifli
2. nap
Reggeli: Tea, Sült sertés karaj, Zöldpaprika, Zsemle
Ebéd: Lebbencsleves, Meggymártás (tej-, fahéjmentes), Főtt sertéscomb, Pirított dara
Vacsora: Ásványvíz (szénsavmentes), Margarinon párolt zöldbab, Grill csirkecomb (az előbbiekben felsorolt fűszerektől mentes)
3. nap
Reggeli: Tea, Liga margarin, Jam (meggyes), Pirítós (félbarna kenyér)
Ebéd: Daraleves, Rizseshús, Birsalma kompót
Vacsora: Sárgabaracklé, Burgonyapüré (tejmentes), Párolt csirkemell
AJÁNLOTT OLDALAK:
Gabriella blogja - érdekes, informatív - tetszik !
AJÁNLOTT CIKKEK:
A cikk érdekes, mert szeretem, és előtérbe helyezem a természetes készítményeket, és ebben a borsócsíráról írnak - sajnos nem derült ki számomra, hogy a kutatásoknak van-e kézzel fogható eredménye, vagyis mi a készítmény neve...
Kiderül, hogy jó a hisztamin intoleranciára a csalán, a ginko biloba, és az Omega3 is. Ennek örülök, mert amúgy is van otthon mindig mind a három :)
Daosin - pótolja a hiányzó enzimet
"A PelLind kívülről ellátja a szervezetet a hisztamin legfőbb lebontóenzimével, miközben a Zimtacetum a szervezetet önmaga segítésére ösztönzi, hogy újra képessé váljon enzimtermelésre "
Utóirat: a fentiek szigorúan az én véleményemet tükrözik, ti menjetek orvoshoz, és szedjetek gyógyszereket és csak azután mérlegeljétek az én irományaimat - a későbbi esetleges félreértések végett :)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése